Kategorier
Netværk

Rundbordssamtale om menneskesyn

Fredag den 21. januar havde Cura inviteret sig selv til rundbordssamtale med veteranmedarbejdere på KFUM’s SoldaterRekreation i Høvelte. Siden 2014 har der boet veteraner med PTSD i Høvelte, hvor veteranmedarbejdere arbejder med en stærk relationel tilgang.

Fra venstre: Jonas og Bjarke fra Cura, veteranmedarbejderne Steffen, Stella og Maja. Bagerst er Jan fra Cura og leder af KFUM’s Soldaterhjem i Høvelte Bjarne Kjær Andersen til højre.

Civilsamfund tager medansvar

Med Curas interesse for menenskesyn i samfundet er det interessant at opleve et sted, hvor det udfoldes i praksis. KFUM’s SoldaterRekreation er drevet af Fonden for KFUM’s Soldatermission i Danmark, og har siden 1889 inviteret særligt rekrutter indenfor i hjemlige rammer, der ligger i tilknytning til kaserner. Men det er samtidig en civilsamfundsorganisation, der både arbejder uafhængig og i tæt samarbejde med Forsvaret. Siden 1998 har KFUM’s Soldatermission haft soldaterhjem, hvor danske soldater har været udsendt. I takt med soldaternes hjemkomst meldte behovet sig for at tage hånd om veteraner med psykiske efterreaktioner, og for KFUM’s Soldatermission var det naturligt at påtage sig en del af den opgave.

Det trygge fællesskab

Den røde tråd gennem arbejdet er “at skabe hjem for soldater”. Veteraner har nogle andre behov, men hjem-tanken er stadig det bærende. Hjem er samtidig det lille trygge fællesskab eller en fast helle, man kan have særlig brug for i en situation, hvor veteraner mærker krigens konsekvenser på egen krop. De fleste veteraner, der bor på KFUM’s Soldaterhjem i Høvelte har PTSD-symptomer i forskellig udstrækning.

Veteranboligerne i Høvelte er helt konkret indrettet således, at den enkelte har sin egen et-værelses lejlighed. Derudover er der et lille fællesskab på 4-5 beboere, der deler køkken. Her kan veteraner tage del i et mindre fællesskab med ligesindede. Samtidig er der mulighed for at søge ud i soldaterhjemmets større rum og større fællesskaber i TV-stuen eller med nogle af hjemmets øvrige faciliteter.

Læs mere om KFUM’s SoldaterRekreation her.

Læs kapitel om relationel arkitektur her.

Relationer som mål og middel

Veteranmedarbejderne på KFUM’s SoldaterRekreation er særligt opmærksomme på beboernes relationer. Kammeratskabet er utrolig stærkt som soldat, og identiteten som soldat er stærk. Men i veteranernes kamp med PTSD ser veteranmedarbejderne ofte mange brudte relationer: Kappede bånd til venner og nogle gange familien. Goder relationer kan også være en ufattelig stor hjælp for veteraner i den situation ved at have forståelse og støtte.

Samtidig er genetablering af sociale relationer et godt mål for veteraner, og veteranmedarbejderne ser ofte dette som et tegn på at veteranerne er inde i en god periode.

For Cura var det en god oplevelse at mærke passionerede medarbejdere, der arbejder med enn stærk relationel tilgang i deres arbejde.